Tabs: Blog | About Me |

Τετάρτη, Μαΐου 24

Όλα όσα είπε (αλλά ίσως δεν μάθατε) ο Τσόμσκυ στην Κρήτη

Σ’ αυτό τον τόπο παραδόξως δεν υπάρχει μιζέρια, κατινιά, μπουρδολογία, κουτσομπολιό και ανέκδοτο που να μένει κρυφό. Το διαπιστώνω καθημερινά και συχνά εκπλήσσομαι με την ταχύτητα μετάδοσης τέτοιου είδους ειδήσεων.
Αντίθετα -αν και όποτε- συμβαίνει κάτι της προκοπής, πρέπει να ψάξεις προσεκτικά και με το σπαρματσέτο για να το ξετρυπώσεις.
Χωρίς πολλούς προλόγους, θέλω να αναφερθώ στο συνέδριο των σοφών που άρχισε το πρωί στην Κρήτη.
Έψαχνα τον Αθηναϊκό Τύπο -σχεδόν πεπεισμένη ότι θα έχει αντιληφθεί την αξία του συνεδρίου- αναζητώντας αφιερώματα και συνεντεύξεις των κορυφαίων διανοητών που από χθες μας κάνουν την τιμή να παρίστανται στον τόπο μας.
Άνθρωποι όχι … δήθεν και οσφυοκάμπτες, που δεν αναρριχήθηκαν γλύφοντας, έρποντας και ξεγελώντας. Άνθρωποι που συγκρούστηκαν και συγκρούονται ακόμη με κατεστημένα, θέσφατα και δόγματα και ανοίγουν νέους αληθινούς ορίζοντες για τη σκέψη. Απογοητεύτηκα. Φτωχή η σοδειά του Αθηναϊκού Τύπου.
Και αποφάσισα -έτσι από βίτσιο- να συμπληρώσω τα κενά για όποιον ήθελε ενδιαφερθεί.

Ο Νόαμ Τσόμσκυ, ένας συμπαθητικός τυπάκος, που ανασηκώνει συχνά το φρύδι μιλώντας, δεν σου δίνει κατ’ αρχήν την αίσθηση ότι είναι ένα από τα πιο δυνατά μυαλά της εποχής. Κι όμως χθες σε μία τρίωρη συνέντευξη τύπου κατάφερε να καθηλώσει τους αιμοδιψείς δημοσιογράφους και να τους βάλει σχεδόν αβίαστα στον δικό του τρόπο σκέψης. Με ένα τρόπο πατρικό θα ‘λεγες, σαν να σε παίρνει από το χέρι και να σου δείχνει το δρόμο. Και ενώ τον ακούς ήρεμο και συγκροτημένο, ταυτόχρονα συνειδητοποιείς ότι λέει πράγματα που ηχούν αιρετικά, σε μία εποχή που όλοι υποκλίνονται στις κάθε λογής εξουσίες.

"Ζούμε στην εποχή που δυστυχώς οι ισχυροί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και οι αδύναμοι απλώς ό,τι πρέπει". Το ‘πε μιλώντας για τον "παγκόσμιο χωροφύλακα" αλλά θα μπορούσε να ισχύει και σε άλλες εξειδικευμένες καταστάσεις.

Τσιτάτα … από τον χθεσινό πληθωρικό Τσόμσκυ

-Αν ίσχυε το κράτος δικαίου ο Τζωρτζ Μπους θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί εις θάνατον για εγκλήματα πολέμου.

-Το κράτος δικαίου δεν ισχύει για τους ισχυρούς, δυστυχώς, αλλά για τους αδυνάτους, ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο.

(Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα στα Βαλκάνια σχολίασε τι μπορεί να συμβεί μετά από την απόσχιση του Μαυροβούνιου).
-Το επόμενο βήμα είναι άλλη μία απόσχιση ή ένας διαχωρισμός, όπως είχε προτείνει ο Πρόεδρος της Σερβίας πριν από δεκαπέντε χρόνια, σε Κοσσυφοπέδιο, Σερβία και το αλβανικό τμήμα. Υποθέτω όμως ότι αυτή θα είναι και η τελευταία απόσχιση αλλά, εν τω μεταξύ, κάτι θα συμβεί που θα φέρει πιο κοντά τα βαλκανικά κράτη.

(Για την κατασταση στο Μπαλφούρ).
-Αυτό τον καιρό υπάρχει ένα πόλεμος εσωτερικός, με τους επαναστάτες να ελέγχουν την κατάσταση. Πρέπει να αξιολογηθούν οι συνθήκες και οι συνέπειες. Αλλά υπάρχουν και άλλες χειρότερες θηριωδείες. Στο Δελχί, τη Ρουάντα και, γενικότερα, μέρη που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων. Εκεί, ο πληθυσμός μαστίζεται από αρρώστιες που φυσιολογικά θεραπεύονται με πολύ απλά φάρμακα ή μία καλή διατροφή. Τα πρόβλημα θα είχε εξαλειφθεί εάν αυτές οι χώρες βρίσκονταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Ο Πρόεδρος Μπους, όμως, αρνήθηκε πρόταση που είχε να κάνει με την εξάλειψη ενός χρέους αυτών των χωρών προς τις ΗΠΑ.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν αλλά οι λύσεις που επιλέγονται επισύρουν πολιτικό και ιδεολογικό κέρδος.

(Για την Τρομοκρατία)
-Ο αποκαλούμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν ξεκίνησε την 11η Σεπτεμβρίου αλλά είκοσι χρόνια νωρίτερα επί προεδρίας Ρήγκαν. Σήμερα, ο πόλεμος αυτός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο οποίος ακολουθείται από μία ρητορική που κάνει λόγο για μάστιγα της εποχής και βαρβαρότητα.
-Η επιβολή ισχύς από τα κράτη ισούται με την τρομοκρατία, εξισώνοντας την επιβολή μίας πολιτικής και τους τρομοκράτες. Ακόμα πιστεύω ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος. -Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτο που λέω είναι το γεγονός ότι η επιτροπή που ελέγχει τις οικονομικές συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κούβα είναι πολυπληθέστερη από εκείνη που ελέγχει τις συναλλαγές με τους τρομοκράτες. Παράλληλα, στα σύνορα με το Μεξικό, από όπου περνάνε πολλοί λαθρομετανάστες υπάρχουν περισσότερες περιπολίες από τα σύνορα με τον Καναδά, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος εισόδου τρομοκρατών.Ο πόλεμος ενάντια της τρομοκρατίας πυροδότησε την ακόμα εντονότερη δράση τρομοκρατών. Η επίθεση στο Ιράκ έγινε διότι αναμένανε να αυξηθεί η τρομοκρατική δράση, κάτι που τελικά επετεύχθη. Τρομοκρατήθηκε όλος ο κόσμος και το Ιράκ, σύμφωνα με τη CIA, έγινε πεδίο εκπαίδευσης τρομοκρατών που τη διέδωσαν σε όλο τον πλανήτη.

(Πολιτικοί και κοινη γνώμη)
-Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην κοινή γνώμη και την κυβερνητική πολιτική και τα κόμματα είναι πιο δεξιά από το λαό. Το πολιτικό σύστημα είναι σχεδόν αποκομμένο από τον πληθυσμό. Σύμφωνα με έρευνες, μόλις το 10% των ψηφοφόρων των ΗΠΑ γνωρίζει τις θέσεις των υποψηφίων στις εκλογές, Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι οι εκλογές ακολουθούν την τέχνη της απάτης και στηρίζονται στους κανόνες της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικα εάν υπήρχε ελευθερία του Τύπου και της κάστας των διανοουμένων. Παράλληλα, στις ΗΠΑ το όλο σύστημα βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζει υπό συνθήκες φτώχειας ενώ ιατρική περίθαλψη δεν υπάρχει. Ο κόσμος ζητά να αναλάβουν δράση τα Ηνωμένα Έθνη και να μειωθούν οι αρμοδιότητες της κυβέρνησης. Ακόμα, αποδοκιμάζει το δικαίωμα αρνησικυρίας και προτιμά οι ΗΠΑ να συντάσσονται με την πλειοψηφία. Οι αντιδράσεις του κόσμου, ωστόσο, δε φαίνονται αν και υπάρχει ακτιβισμός και ανησυχίες. Οι πολιτικοί τους κατακερμάτισαν και ο καθένας πιστεύει ότι είναι μόνος του.

(Τα σύγχρονα κέντρα εξουσίας του πλανήτη)
Ο Νόαμ Τσόμσκι ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν τρία κέντρα εξουσίας, η Β. Αμερική, η Ευρώπη και η Ασία με βάση την Ιαπωνία, Κίνα, Ν. Κορέα και Ινδία.
-Νομίζω, είπε, ότι η Ασία είναι η πιο δυναμική, έχει τα μισά οικονομικά αποθέματα του πλανήτη και το κατά κεφαλήν εισόδημα γνωρίζει τεράστια οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, η Ευρώπη αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο του κόσμου, κάτι που η Αμερική βλέπει με μισό μάτι. Οι ΗΠΑ, όμως παραμένουν η μοναδική στρατιωτική δύναμη του κόσμου και κάνουν κινήσεις για τη διατήρηση στρατιωτικών βάσεων, όπως στην Κρήτη.

-Πάντως παρατηρώ ότι γενικότερα είναι εντυπωσιακό το επίπεδο υποτέλειας στο οποίο βρισκόμαστε. Ακόμα, ωστόσο δεν έχει αλλάξει η ηθική του κόσμου. Πάντα όλες οι κοινωνικές τάξεις ήταν υποτελείς στην εξουσία και, ενώ υπήρχαν οράματα, δεν έγινε τίποτα. Θυμηθείτε ποιος ήπιε το κώνειο, είπε αναφέροντας χαρακτηριστικά την ιστορία του Σωκράτη και την ηθική νόρμα που επικρατεί από την εποχή του. Είναι σαν όλοι οι άνθρωποι να έχουν τρελαθεί.

Σημείωση: Θα μπορούσα να τα επεξεργαστώ και να τα "στολίσω" αλλά δεν τους χρειάζεται τίποτα τέτοιο.

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Όλα όσα είπε (αλλά ίσως δεν μάθατε) ο Τσόμσκυ στην Κρήτη"

13 Comments:

Blogger zouri1 said...

poly kalos

9:26 μ.μ.  
Blogger Epsilon said...

Ωραίο link :-P !
Ο Τσόμσκι είναι ότι καλύτερο μπορεί να διαβάσει κανείς... προτείνω την "Κουλτούρα της τρομοκρατίας", δεν είναι και τόσο πρόσφατο (2000) παραμένει όμως πάντα επίκαιρο.

9:26 μ.μ.  
Blogger e-Lawyer said...

Ο Τσόμσκι λέει πράγματα της πρωτοτυπίας που ακούγονται στο μέσο ελληνικό καφενείο.
Δεν μπορείς να μην του αναγνωρίσεις βέβαια ότι τα λέει δημόσια και στις Η.Π.Α. και μπράβο του. Αλλά εμείς τα ξέρουμε αυτά. Τίποτε αιρετικό, τίποτε νέο. Τα ίδια και τα ίδια.
Για να μη σχολιάσω τις απόψεις του για νομικοοικονομικά θέματα (κυρίως φορολογικό δίκαιο), ενώ θα έπρεπε να ασχολείται με τη γλωσσολογία του και να τρώει το γιαουρτάκι του.

9:37 μ.μ.  
Blogger un certain plume said...

Λέτε να πίνει και ξινόγαλο;

9:44 μ.μ.  
Blogger Chaca-Khan said...

ωραία η φάση σας κ καταλαβαίνω, αλλά κάτι μου λέει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα μεμονομένα σας blogs που είναι στο monitor και το bloghood που είναι στο μονιτορ και τις γραμματοσειρές κ τα λινκς και τα linkblogs κτλ κτλ. βαρέθηκα κιόλας! αλλά νομίζω το καταλαβαίνετε. Δεν ξέρω τί, ούτε έχω άποψη καθαρή ,αλλά διαβλέπω ότι θα γίνει λίγο της πουτάνας, no?

11:07 μ.μ.  
Blogger Godot said...

so fuckin what?

11:43 μ.μ.  
Blogger oistros said...

Chaca-khan
βρήκες άνθρωπο να τα πεις όλα αυτ;a. Ειλικρινά (και σωστά μάντεψες) δεν είχα ιδέα για όσα έλεγες. Ρωτώ από το πρωί και μαθαίνω. Μάλλον τα κείμενα μας εμφανίζονται μόλις από χθες στο monitor. Αν με κάποιο τρόπο "έκοψε η μαγιονέζα" ακούω προτάσεις και συμβουλές. Πραγματικά ειμαι η τελευταία που έχει την πρόθεση να αποκτήσει "μεγάλες γραμματοσειρές" και πολλούς αναγνώστες. Είμαι εδώ για την πλάκα μου και γράφω ό,τι δεν μπορώ να γράψω αλλού. Το ποιοί τα διαβάζουν και ποιοί όχι -σε ένα βαθμό- μου είναι αδιάφορο. Αν στο monitor οι τακτικές "αναβάθμισης" έχουν να κάνουν με κολπάκια και παρεάκια κι αυτό σε τελική ανάλυση δεν με απασχολεί. Πάντως σε ό,τι αφορά στο bloghood τα πράγματα είναι απλά: Μιά χαλαρή παρέα που ήρθε από άλλη "γειτονιά". Αλλά με καλή διάθεση και νομίζω πρόθεση να ενσωματωθεί. Είμαι η εντελώς νεώτερη εδώ και μάλλον δεν δικαιουμαι να ομιλώ για λογαριασμό όλων. Σε ό,τι με αφορά πάντως αν πρέπει άλλα πόστ να ανεβάζω στο δικό μου μπλόκ και άλλα στο bloghood ... καμία αντίρρηση. Αλλά αν όλα γίνονται για το μέγεθος μιάς γραμματοσειράς ... το βλέπω ως πολύ φασαρία για το τίποτα.
Θα προτιμούσα απλά να συζητάμε για τον Τσόμσκυ. :))
jim στην Κύπρο είπε λιγότερα. Η ομιλία του στο συνέδριο είναι σήμερα. και νααμένεται 35 σελίδες και όλες συγκλονιστικες.
e-laywer προφανώς ουδείς προφήτης στον τόπο του.
Godot (αν αυτό πάει στον Τσόμσκυ)τότε η απάντηση είναι .. απλή: θέλει μαγκιά για να τα πεις αυτά. Και ο άνθρωπος δεν τα λεει στο blog του.
un certain plum θα τσεκάρω και θα σου πω. :)
mo αυτό ακριβώς που λες.

11:30 π.μ.  
Blogger Λίτσα said...

Oistros, την είδα τη συνέντευξη από τοπικό κανάλι, η μετάφραση ήταν άθλια, η ηχοληψία επίσης, και οι δημοσιογράφοι ρωτούσανε ανοησίες - κρίμα, γιατί αν ήταν περισσότερο διαβασμένοι, θα μπορούσαν να ρωτήσουν ουσιωδέτερα πράγματα.
Και άλλοτε (στο blogs.gr) είχαμε σχολιάσει τον Chomsky - πιθανότατα, λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τη λειτουργία του συστήματος, αλλά αυτό επί του παρόντος δεν μ' ενδιαφέρει: συχνά, όταν αφήνεις κάποιον να μιλά τον εξουδετερώνεις ευκολότερα. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα ήθελα να έχω την εκ των ένδον κριτική της αμερικανικής πολιτικής και αυτό το κάνει ο Chomsky και το κάνει καλά ως ένα βαθμό.
Φιλόσοφος δεν νομίζω ότι είναι - με την κλασική έννοια του όρου. ΠΟλιτικός αναλυτής, μάλιστα, και καλός. Αυτό που έγραψε κάποιος, ότι θα έπρεπε να ασχολείται με τη γλωσσολογία του, μου προκαλεί απορία: γιατί;
Πάντως, υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν τέτοια κριτική (λ.χ., o Gore Vidal) και ίσως με σκληρότερα λόγια, απλώς ο Chomsky είναι ο πιο προβεβλημένος.
Τέλος, πιθανόν ορισμένοι να τα ξέραμε αυτά που είπε, το καλό είναι όμως ότι τα μαθαίνουν περισσότεροι. Τώρα, τι θα βγει απ' αυτό είναι άλλη υπόθεση. Η τελολογική αντίληψη πράξεων και πραγμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό.

12:56 μ.μ.  
Blogger e-Lawyer said...

Γιατί αυτό σπούδασε. Θα μου ανέθετες να σου κάνω ένα σφράγισμα στα δόντια; Αλλά βλέπεις στην πολιτική όλοι έχουν άποψη.
Πάντως προσωπικά διαφωνώ σε πολλά από τα συμπεράσματα του Chomsky και δεν είμαι μόνος.

6:25 μ.μ.  
Blogger oistros said...

e-lawyer προφανώς είσαι από τους τυχερούς που κάνουν αυτό που σπούδασαν. Υπάρχουν πολλοί όμως που είτε το απέφυγαν ή τους απέφυγε.

6:32 μ.μ.  
Blogger Λίτσα said...

OK, αυτό σπούδασε. Αλλά: αν έχεις πάρει συγκεκριμένη παιδεία και ξέρεις βασικές αρχές και κάτσεις και μελετήσεις (για τα ανθρωπιστικά μιλάω πάντα) μπορείς να ασχοληθείς και με κάτι άλλο. Ε, και, ναι στην πολιτική, ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν άποψη - δεν νομίζεις; Μετά από σοβαρή μελέτη, φυσικά, και με τεκμηρίωση.
Το αν συμφωνείς ή διαφωνείς με Ch. είναι άλλο θέμα - ούτε κι εγώ συμφωνώ με όλες του τις θέσεις.

7:10 μ.μ.  
Blogger e-Lawyer said...

@oistros: λες να το έκανε επειδή έμεινε άνεργος;

1:13 π.μ.  
Blogger GAGG said...

"Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης, φτιαγμένος για να πιάνει τα μικρά έντομα και να αφήνει τα μεγάλα να ξεφεύγουν"
το είπε κάποιος Πέρσης σε κάποιον Έλληνα, πριν 2700 χρόνια περίπου.
Και έρχεται ο Τσόμσκυ και το ξαναλέει, με πολύ πιο πεζό τρόπο.

Γενικότερα, δεν βρίσκω κάτι το άξιο σχολιασμού σε αυτά που προπαγανδίζει, πέρα από το ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως δικαιολογία περί ελευθερίας λόγου, κλπ κλπ, για όσους έχουν τη δύναμη να κάνουν αυτό που θέλουν.

Κι αν ο Μπους πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο, ποιά ποινή αξίζει σε αυτούς που τον ψήφισαν ? Εκτός αν θεωρήσει κανείς ότι παραπλανήθηκαν, οπότε και δεν τους αξίζει να ξαναψηφίσουν.

10:12 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home