Tabs: Blog | About Me |

Κυριακή, Μαΐου 14

Ο καλός, ο κακός και ο ... Άσχημος


Εύστοχος τίτλος για ταινία τώρα που το σκέφτομαι. Ιδίως όταν προβάλλεται σε «δογματικές» εποχές. Τότε που οι καλοί ξεχώριζαν από τους κακούς και οι άσχημοι ήταν απλά μία υπαρκτή κατηγορία.
Μου το θύμισε κάποιος πρόσφατα (αποφεύγω τη λέξη «φίλος» γιατί παραμυθιαζόμαστε διαρκώς με την χρήση της). “Δεν ξέρω καν ποιός είναι καλός και ποιός κακός» είπε. Δίκαιο .. τώρα που το ξανασκέφτομαι!!! Ακριβές, ορθολογικόν αλλά πόσο πιο δύσκολα γίνανε τα πράγματα έτσι.
Νοσταλγώ τις εποχές που οι ρόλοι ήταν διακριτοί. Όπως στις ταινίες. Αντιλαμβανόσουν γρήγορα τις προθέσεις και προχωρούσες στην κατάταξη. Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος. Ιδίως δε στα γουέστερν. Εκεί ξεχώριζες άμεσα τον παράνομο και τον σερίφη. Τον κλέφτη και τον αστυνόμο. Και αντίθετα με όσα λέει η Αλεξίου «-δεν- ήσουν πάντα ο κλέφτης, μάτια μου». Μάλλον με τους καλούς, τους σερίφηδες και τους αστυνόμους … παίζαμε μπάλα.
Και τώρα? Τώρα κοιτάς σαστισμένα … αναρωτιέσαι ποιός είναι ο καλός και ποιός ο κακός. Για άσχημο ούτε λόγος να γίνεται!!! Εξαφανίστηκαν οι άσχημοι. Εξέλειπαν ως κατηγορία. Κι ενώ αυτό υπό κανονικές συνθήκες μειώνει τις πιθανότητες, παραδόξως τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.
Γεμίσαμε «καλόκακους» ή «κακόκαλους». Κι άντε να μαντέψεις, να βρεις και να κατατάξεις σωστά. Και στο τέλος τέλος δεν νοιάζεσαι κιόλας. Και αυτό μάλλον είναι το χειρότερο. Γιατί στο βάθος αναρωτιέσαι: Έτσι δεν είμαι κι εγώ?
Χαχα οι συνθήκες!!! Μαγική λέξη… σπουδαία ανακάλυψη .. Ελαστική .. Τα χωράει όλα…. Τα λάθη μας .. Τα πάθη μας … Τα ελατήρια μας.
Οι συνθήκες μάλλον εξαφάνισαν τους καλούς και τους κακούς.
Κι άντε να ψάχνεις κάθε φορά να προσδιορίσεις επακριβώς τις .. Συνθήκες. Κάτι σαν τις τρεις Γεωμετρίες των Μαθηματικών που στο τέλος ό,τι αποτέλεσμα κι αν βγάλεις πρέπει να σκεφτείς αν χρησιμοποίησες την κατάλληλη Γεωμετρία.
Πόσες παράλληλες λέει από το ίδιο σημείο…
Μία .. Καμία … Εκατομμύρια .. Άπειρες . Δεν βαριέσαι.
Είδες το «δεν βαριέσαι»? Κι αυτό μαγική εφεύρεση. Κολλάει παντού, σαν την Κόκα Κόλα που … πάει με όλα.

Υ.Γ. Προτείνω να αλλάξουμε πια τον τίτλο της παρωχημένης ταινίας. Από …………«Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος»
Σε ……………«δεν βαριέσαι, δεν βαριέσαι και δεν υπάρχεις».

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Ο καλός, ο κακός και ο ... Άσχημος"