Tabs: Blog | About Me |

Δευτέρα, Αυγούστου 21

Κάηκε η Χαλκι-δική μου, γαμώτο.



Η Κασάνδρα .. επιβεβαιώθηκε.
Παραδόθηκε στις φλόγες.
Ένα από τα πιο πράσινα και πιο όμορφα ελληνικά τοπία "καπνίζει" από χθες, καταπίνοντας ανθρώπους και περιουσίες. Απολογισμός: 30.000 στρέμματα καμμένης γης. 40 σπίτια, 20 καταστήματα, αρκετά αυτοκίνητα και δύο άνθρωποι (σειρά αντίστροφη σε σπουδαιότητα - πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;).
Θυμάμαι μεγαλύτερη πυρκαγιά τα τελευταία χρόνια? Όχι δεν θυμάμαι!
Ντόπιοι με κλαδιά στα χέρια να ξορκίζουν την φωτιά. Τουρίστες πανικόβλητοι να τρέχουν στη θάλασσα. Διεθνή πρακτορεία να αναζητούν μέσω Πρεσβείας πληροφορίες για την τύχη των παραθεριστών.

Τα Καναντέρ και ο Προκόπης να σφυρίζουν αδιάφορα για να αποτινάξουν τις ευθύνες τους.
"Δεν υπήρξε ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού" είπε ο Προκόπης.
Η Πυροσβεστική διαθέτει 22 Καναντέρ. Τα κανάλια σκούζουν τρεις μέρες τώρα για καύσωνες και κινδύνους πυρκαγιών. Χθες 12 (!!! πόσα θαυμαστικά να βάλω, άραγε) Καναντέρ δεν μπορούσαν να πετάξουν. Τα έστειλαν εσπευσμένα -λέει- για συντήρηση.
12 από τα 22 δεν πέταξαν. Ατυχής συγκυρία, λέει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.
Να συμφωνήσω. Ατυχής συγκυρία!
Αν είσαι δάσος σε αυτή τη χώρα βρίσκεσαι θύμα μίας ατυχούς συγκυρίας και γίνεσαι οικόπεδο.
Αν είσαι πυροσβεστικό αεροπλάνο σε πασπατεύουν αργόσχολοι όλο το χειμώνα για να δικαιολογήσουν το μισθό τους και σε παρατούν αδιάφορα το καλοκαίρι όταν πραγματικά χρειάζεσαι.
Κι αν είσαι άνθρωπος, ζεις σε μία διαρκώς ατυχή συγκυρία.
Κι είναι ώρες που θυμώνεις και θέλεις να τους φωνάξεις: "Κάηκε η Χαλκιδική μου, γαμώτο. Ήταν και δική μου. Μου την κάψατε με τις ατυχείς συγκυρίες σας, με τον κρετινισμό και την μυαλοφυγοδικία σας. Και βγαίνετε με ανοιχτόχρωμα κουστουμάκια και μαύρισμα τροπικό από ... τας διακοπάς να μου πείτε πως δεν φταίτε. Το ξέρω πως δεν φταίτε. Εγώ φταίω γαμώτο μου. Εγώ που σας ανέχομαι".

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Κάηκε η Χαλκι-δική μου, γαμώτο."

10 Comments:

Blogger Κολοκύθι said...

Δε μπορούσες να έχεις περισσότερο δίκιο. Λυπηρό. Και εξωφρενικό..

3:47 μ.μ.  
Blogger Μαύρος Γάτος said...

Ατυχής συγκυρία ήταν που γεννηθήκαμε και ζούμε σε αυτήν την χώρα.....

Σ;((((

4:21 μ.μ.  
Blogger Mantalena Parianos said...

Θα συμφωνήσω με τον μαύρο γάτο...
Τίποτε δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια - την παραμικρή - στο γούπατο της ελλάδας.
Κλαίμε μαζί, οίστρε.
Νομίζω (και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι μετά από την καταστροφή του Ταύγετου πριν κάτι χρόνια (καιγόταν για 17 ημέρες, γιατί όλων τα μάτια ήταν στραμμένα στην πλοτοκρατική Πεντέλη που καιγόταν συγχρόνως τότε), ότι αυτή η πυρκαγιά της Χαλκιδικής ήταν η δεύτερη πιο καταστροφική.

4:24 μ.μ.  
Blogger kornass said...

Κάθε χρόνο τα ίδια. Βαρέθηκα αλλά και τώρα πλέον εξοργίζομαι γιατί σαν νεοέλληνας και γω πονάω περισσότερο όταν το κακό χτυπάει την πόρτα μου. Φωτιά στα σπίτια των πολιτικών μας πότε θα βάλουμε;

4:57 μ.μ.  
Blogger ANemos said...

Εγραψες όλα όσα δεν μπορώ να αρθρώσω απο το πρωί...
Βρήκες τις λέξεις!

5:06 μ.μ.  
Blogger oistros said...

@ evie
συχνά το λέμε κι απλά είναι σχήμα λόγου. Λυπηρόν! Ατυχές! Σήμερα η οργή μου ξεπερνάει τα λεκτικά σχήματα. Έχω αρχίσει να σκέφτομαι τις συλλογικές ευθύνες όλων μας που επιλέγουμε τέτοιες πολιτικές καρικατούρες να εξουσιάζουν τις ζωές μας. Κι όταν λέω "τέτοιες" δεν εννοώ κόμματα και χρώματα. Το ίδιο μαύροι μου μοιάζουν όλοι. Όπως και η Κασάνδρα.
@ γατούλη
αυτά τα λέμε να παρηγοριόμαστε. Αλλά κάποτε δεν θα φτάνουν
@ Μανταλένα
Ε ναι. Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττός, Ταύγετος, Κασάνδρα. Έμεινε ομορφιά να μην την καταστρέψουμε?
@ kornass
Ζω στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Αλλά η Χαλκιδική είναι Χαλκι-δική μου. Και δεν πιστεύω στις .. φωτιές. Ποταμούς που θα μας καθαρίσουν προσδοκώ.
@ άνεμε
κρίμα που δεν ήταν για ένα ευχάριστο ζήτημα. Ο θυμός είναι συχνά πιο δημιουργικός.

5:17 μ.μ.  
Blogger ci said...

Αυτό το "εγώ φταίω" πότε θα μάθουμε να το θυμόμαστε.. όχι μόνο στο ποιους/πώς ψηφίζουμε, αλλά πόσα έχουμε μάθει να καταπίνουμε αδιαμαρτύρητα. Τι θα γίνει αν αύριο δούμε τις βιλλίτσες? Τι γίνεται με την δασοπροστασία?
Και η φωτιά καίει ακόμα.

7:33 μ.μ.  
Blogger zouri1 said...

οιστρε,τα ειπες ολα.+αυτα του μαυρου γατου,δυστυχως.

9:02 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Γεια και συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο blog.

"Αν είσαι πυροσβεστικό αεροπλάνο σε πασπατεύουν αργόσχολοι όλο το χειμώνα για να δικαιολογήσουν το μισθό τους και σε παρατούν αδιάφορα το καλοκαίρι όταν πραγματικά χρειάζεσαι."

Ξέρεις κάτι συγκεκριμένο;

"Και βγαίνετε με ανοιχτόχρωμα κουστουμάκια και μαύρισμα τροπικό από ... τας διακοπάς να μου πείτε πως δεν φταίτε."

Διακοπές (και μαύρισμα) νομίζω ότι χρειάζονται και δικαιούνται όλοι. Τα 'κουστουμάκια' είναι μέρος της δουλειάς των δημοσίων προσώπων και για μένα δείχνουν σεβασμό στον κόσμο που απευθύνονται.

Είναι κατανοητή η αγανάκτηση και οι πρώτες σκέψεις μου (ίσως κι οι δεύτερες) είναι σύμφωνες με τις δικιές σου.

Απλά νομίζω ότι το να ρίχνουμε την ευθύνη και να ζητάμε τα πάντα απ'το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση είναι τελικά πολύ εύκολη λύση που δε λύνει κανένα πρόβλημα.

Προσωπικά θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω τι ακριβώς προβλήματα έχει η πυροσβεστική. Είναι οικονομικές ελλείψεις, ανεπάρκεια προσωπικού, μπορεί να κάνει κάτι ο κόσμος;

Περισσότερη ενημέρωση, κατανόηση (των προβλημάτων), τρόποι αντιμετώπισης και εφαρμογή. Για τις ευθύνες, θα βρεθεί χρόνος. Τα παραπάνω επείγουν, γιατί η χρονιές περνούν γρήγορα και το καλοκαίρι του 2007 δεν είναι τόσο μακριά...

9:57 μ.μ.  
Blogger oistros said...

@ citronella
welcome
@zouri
thanks
@ kostas
ξέρω μερικά αφηρημένα αλλά χρήσιμα. Για παράδειγμα πόσοι αργόσχολοι υπάρχουν στο δημόσιο τομέα. Πόσοι δεν σέβονται την ποιότητα της ζωής μου και απαιτούν ανερυθρίαστα τον οβολό μου.
Ξέρω ακόμη ότι προσωπικά θα εκτιμούσα περισσότερο μία λιγότερο "ατσαλάκωτη" κυβερνητική εικόνα στα πύρινα μέτωπα. Παραμένω αφελής και μπορεί να είχα πεισθεί ότι μετείχαν της προσπάθειας.
Ναι, διακοπές χρειάζονται όλοι. Μόνο που οι περισσότεροι τις θεωρούν πολυτέλεια πια. Κανένα νομοσχέδιο δεν κατοχύρωσε για λογαριασμό τους υπέρογκες μισθολογικές αυξήσεις σε αντίθεση με τους 300 άρχοντες αυτου του τόπου. Αλλά όταν έχεις το μέλι στο χέρι σου ....
Όσο για την Πυροσβεστική είναι πράγματι από τα πλέον αδικημένα τμήματα. Οι ήρωες της ιστορίας. Μονίμως ελλιπές και το προσωπικό και ο εξοπλισμός του. Όσο για μας: ο εθελοντισμός ήταν μία ωραία ιδέα που διήρκεσε όσο και η Ολυμπιάδα. Μετά ξεχάστηκε. Υπάρχει σχέδιο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στην περιοχή. Χθες απαιτούσε συντονισμό από την Νομαρχία, τους μετέχοντες κρατικούς φορείς και υπηρεσίες και τους εθελοντές. Η προσπάθεια εφαρμογής του "κάηκε" γιατί οι υπηρεσίες δεν είχαν εφεδρίες λόγω αδειών και οι εθελοντές (οι περισσότεροι) δεν μπόρεσαν να φτάσουν εγκαίρως. Η Τροχαία έχασε από νωρίς το παιχνίδι. Τι θα γίνει στο μέλλον? Μη με ρωτάτε. Πολύ φοβάμαι ότι μόνο η τύχη μας σώζει κάθε φορά. Λαϊκίζω? Όχι, θυμώνω. Συμπαθάτε με.

11:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home