Tabs: Blog | About Me |

Παρασκευή, Αυγούστου 11

Όργουελ 1984 και τρομολαγνεία

Έχει αρχίσει να με τρομάζει περισσότερο η τρομολαγνεία μας από τους ίδιους τους τρομοκράτες. Στο βωμό της προληπτικής μας θωράκισης πόσες ελευθερίες θα καταπατηθούν? Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 πόσο πιο ανελεύθεροι γίναμε? Μετά τα σενάρια του υγρού πυρός με πόσο λιγότερες αποσκευές θα ταξιδεύουμε? Θεωρητικά τέτοιες απειλές επιθέσεων έχουν καταγραφεί και εξεταστεί από Μυστικές Υπηρεσίες εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον. Έχουν εκτιμηθεί οι κίνδυνοι και οι μελέτες "μπήκαν" ευλαβικά στα συρτάρια.
Με ενοχλεί η έλλειψη τεκμηρίωσης των σχετικών ειδήσεων. Η ασάφεια τους. Κάποιοι, κάπου συνελήφθησαν γιατί κάτι θα επιχειρούσαν σε κάποιες πτήσεις αλλά κάποιοι άλλοι τους κατέδωσαν. Και εγώ σύντομα θα δέχομαι σωματικό έλεγχο στα αεροδρόμια. θα ταξιδεύω αφαιρώντας το μπρελόκ από τα κλειδιά μου. Χωρίς κινητό και λαπ τοπ. Κάποτε μπορεί να το σκεφτώ και να μην ταξιδεύω καν. Μπορεί να κάθομαι σπίτι μου και να ακούω μόνο ειδήσεις για κάποιους που κάπου μακριά θα συλλαμβάνονται και θα περιορίζουν τις ελευθερίες μου μέχρι να τις εκμηδενίσουν εντελώς. Τα πρόσωπά τους δεν θα τα δω. Τις δίκες τους δεν θα τις μάθω. Τις απολογίες τους δεν θα τις ακούσω. Είναι καταδικασμένοι έτσι κι αλλιώς στην "παγκόσμια" συνείδηση. Κι εγώ μαζί τους θα καταδικάζομαι κάθε μέρα σε νέους περιορισμούς. Που θα μικραίνουν τα κεκτημένα μου.
Γιατί μου ξανάρχεται στο μυαλό ο Όργουελ και το 1984? Και εκείνη η παράγραφος. Έψαξα και την ξαναβρήκα. "Ο πόλεμος ήταν μια σίγουρη προστασία της λογικής και όσον αφορούσε στις κατηγορίες απόφασης ήταν πιθανώς το σημαντικότερο όλων των μέτρων προστασίας. Ενώ οι πόλεμοι μπόρεσαν να κερδηθούν ή να χαθούν, καμία κατηγορία απόφασης δεν θα μπορούσε να είναι απολύτως ανεύθυνη. Αλλά όταν ο πόλεμος γίνεται κυριολεκτικά συνεχής, παύει επίσης να είναι επικίνδυνος. Όταν ο πόλεμος είναι συνεχής δεν υπάρχει κανένα πιο σπουδαίο πράγμα από τη στρατιωτική ανάγκη. Η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να πάψει και τα πιό προφανή γεγονότα μπορούν να αμφισβητηθούν ή να μην ληφθούν υπόψη. Η αποδοτικότητα κι η σκέψη δεν απαιτείται πλέον. Τίποτα δεν είναι αποδοτικό στην Ωκεανία εκτός από τη σκεπτόμενη αστυνομία".

Αναρωτιέμαι ποιός αντιγράφει ποιόν. Ο συγγραφέας την πραγματικότητα ή η πραγματικότητα τον συγγραφέα? Για όσους δεν το διάβασαν (το 1984 του Όργουελ) υπάρχει αυτούσιο στην αγγλική εκδοχή του εδώ: http://www.online-literature.com/orwell/1984/

Το στόρυ είναι λίγο ως πολύ γνωστό: Το "απόλυτο" αφεντικό ονόματι «Μεγάλος Αδελφός» (Big Brother ή ΒΒ) που στο "1984" αποτελεί έναν οιονεί αόρατο πλανητάρχη και ακόμη έναν διεισδυτικό αναγνώστη της ανθρώπινης σκέψης, ικανό να πατάξει κάθε «έγκλημά» της, thoughtcrime, στην κύησή του. Τόπος του μυθιστορήματος η Ωκεανία όπου ως το 2050, θα καθιερωθεί επισήμως η Newspeak (νέος λόγος, μία λεξηπενής δημιουργία με στόχο την απόλυτη φτώχεια σκέψης και έκφρασης). Απώτερος σκοπός της: λέξεις όπως ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα θα έχουν τεθεί εξ αντικειμένου εκτός λεξιλογίου. Αλλά αν ως τότε χρησιμοποιηθούν στον γραπτό και στον προφορικό λόγο είτε παρεισφρήσουν στον ανθρώπινο νου (όπως συμβαίνει στον κεντρικό ήρωα της νουβέλας Γουίνστον Σμιθ) συνιστούν "έγκλημα της σκέψης" που η Thought Police ( Αστυνομία της Σκέψης) τιμωρεί αμείλικτα με βασανιστήρια, ακόμη και με θάνατο.
Στη νέα γλώσσα οροθετείται ένας λεξικός μινιμαλισμός διά του οποίου μόνο οι λέξεις που εξυπηρετούν τους σκοπούς του κόμματος παραμένουν στο λεξικό, το οποίο εμπλουτίζεται όμως με τεχνολογικούς όρους (σερφάρω, σκανάρω) αλλά είναι συνήθως συντετμημένες ώστε να μην κατανοούνται. Ακόμη και τα υπουργεία συντέμνονται, π.χ. το Ministry of War στο "1984" γίνεται Ministry of Peace και συντετμημένο MiniPax. Το υπουργείο Προπαγάνδας γίνεται υπουργείο της Αλήθειας (Mini True). Το υπουργείο Επισιτισμού είναι υπουργείο Αφθονίας (Mini Plenty). Τα κελιά των φυλακών γίνονται "διαμερίσματα" (chambers), ενώ τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας είναι "joycamps", δηλαδή κάτι σαν "στρατόπεδα χαράς". Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν .. που λέει κι ο στίχος.

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Όργουελ 1984 και τρομολαγνεία"

9 Comments:

Blogger Thrass said...

Η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να πάψει

Αυτή η παρατήρηση είναι απλώς ηλίθια. Δε μου κάνει έκπληξη αυτό από τον Όργουελ, βέβαια. Ο πρώτος που χρειάζεται την τεχνολογία -και ο πρώτος που τη χρηματοδοτεί- είναι ο στρατός.

Το θυμόμουν ότι ο Όργουελ ήταν τίγκα στην προπαγάνδα, αλλά δε θυμόμουν ότι είχε ολισθήσει τόσο χαμηλά.

11:12 μ.μ.  
Blogger o erwtas pernaei ap' to stomaxi said...

το 1984 είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία, πάντα ήταν, είναι και θα είναι επίκαιρο, κάτι σαν τον επιτάφιο του Θουκυδίδη ή του Περικλή. Ευχαριστούμε και για το link του βιβλίου, ήταν κάτι σαν το δώρο της ημέρας :-)

1:27 μ.μ.  
Blogger Καπετάνισσα said...

Κι εγώ πολλές φορές έχω κάνει τον ίδιο συλλογισμό.
Ποιός "κλέβει" ιδέες από ποιόν...

Τις φοβάμαι τις Κασσάνδρες.
Ίσως γιατί μου χώνουνε τη μούρη μέσα στον υπαρκτό κόσμο.
Κι η μυρωδιά είναι ανυπόφορη.

5:03 μ.μ.  
Blogger kyrallina said...

Άραγε εκεί που βρίσκεται χαίρεται ή λυπάται συνειδητοποιώντας πόσο μακρυα είδε τελικά.
Ωραίο κομμάτι!

11:07 μ.μ.  
Blogger ovi said...

Άσχετο ...αλλά που θα το γιορτάσετε; Να τον χαίρεστε!!! Πολλά φιλιά και στους δυό σας!!!

12:36 π.μ.  
Blogger ovi said...

και στο θέμα ... δυστυχώς η βόρεια ευρώπη το ζει ... ήδη!!!

12:37 π.μ.  
Blogger See Emily Write said...

Αν και είμαι καινούργια στο blog σου, δεν μπορούσα να μην σχολιάσω κι εγώ με τη σειρά μου το 1984.
Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία.
Μερικά quotes που μου μείνανε στο μυαλό είναι αυτά:
"War is peace, freedom is slavery, ignorance is strength"
"The past was erased, the erasure was forgotten, the lie became truth."
Όσοι δεν το διαβάσατε, αξίζει να το διαβάσετε. Γειά σας από μένα...

4:10 π.μ.  
Blogger oistros said...

@ thrass
θεωρείτε τα πάντα λογικώς δεδομένα?
@ στομαχικέ έρωτα
καλοσύνη σου :)
@ καπετάνισσα
ναι, αυτό ακριβώς εννοούσα. Ποιός αντιγράφει ποιόν? Οι ιδέες υπάρχουν. Δεν μένει παρά να τις ακολουθήσει κάποιος που ... στερείται φαντασίας.
@ kyrallina
Ποιός μπορεί να ξέρει? Καλώς όρισες :)
@ ovi
δυστυχώς συμβιβαζόμαστε πολύ εύκολα με όλα πια
@ see emily white
Καλώς ορίσατε. Έχει πληθώρα από προφητικά τσιτάτα. Ευχαριστώ που θυμίσατε μερικά.

1:07 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Excellent, love it! gene27s trout fishing resort Font management software video perfersi fiat panda

1:46 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home