Tabs: Blog | About Me |

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22

Kάτι τρέχει με τους ...δίπλα!

Ότι το «Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» -όπως σκωπτικά παράφρασαν οι Έλληνες το μεγαλόσχημο Παπανδρεϊκό σύνθημα- είναι το πλέον βέβαιο. Όμως τώρα κάτι επικίνδυνο και δυσνόητο συμβαίνει με την Α.Ο.Ζ.
Όχι την Άθλια Οικονομική Ζωή μας (όπως θα μπορούσαν να σημαίνουν τα αρχικά) αλλά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (όπως διεθνώς νοείται η συντομογραφία).
Χθες με τη ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η Αθήνα ενημέρωσε τον οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας στην εταιρεία ΤΡΑΟ, (τουρκική κρατική εταιρία υδρογονανθράκων) αδειών έρευνας σε περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας(νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου). Η διακοίνωση επί της ουσίας αποτελεί πράξη απαρχής για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Εγχείρημα που δεν ετόλμησε τα τελευταία 30 χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική και λίγο μετά την επίσκεψη Ολάντ και τις μυστικές συναντήσεις Ρούμπιν στην Αθήνα κατέστη αιφνιδίως αναγκαίο.

Σε όσους αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας η υπόθεση μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για πολλούς γρίφους. Το story θα μπορούσε να έχει τις εξής παραμέτρους:
-         Η εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο σε ένα πλανήτη που τα ενεργειακά του αποθέματα λιγοστεύουν.
-         Η Μεσόγειος είναι η μόνη ελπιδοφόρα περιοχή που έχει μεν ερευνηθεί αλλά η εκμετάλλευσή της προσκρούει σε διάφορα ... “casus beli”.
-         Η Ελλάδα διαθέτει σύμφωνα με την μελέτη Φώσκολου- Κονοφάγου 99.5% πιθανότητες να «κάθεται» πάνω σε τεράστια κοιτάσματα.
-         Το Ισραήλ έσπευσε να αρχίσει έρευνες στην «γειτονιά».
-         Στο μεταξύ η Ελλάδα κατέστη –με τερτίπια και τεχνάσματα-ο φτωχός συγγενής που ζητιανεύει δόσεις για να επιβιώσει.
-         Η Άνγκελα έβαλε το ΔΝΤ (τον Θείο Ομπάμα) στο παιχνίδι της Τρόικας για να δέσει τα Μνημό(συ)να μας εντελώς.
-         Ο κύριος Ολάντ έτρεξε να κλείσει πακέτο της ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου και συμβούλευσε τους πολιτικούς μας να προχωρήσουν στην ανακύρηξη.
-         Ο κύριος Ρούμπιν ήρθε νύχτα να πει «μην προχωρήσετε σε ΑΟΖ γιατί οι Τούρκοι θα σας επιτεθούν»
-         Οι Ρώσοι κάνουν τσάρκες με τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο έτοιμοι να "παρέμβουν" αν χρειαστεί. Παράλληλα εμφανίζονται από καιρό ως αυτόκλητοι σωτήρες λόγω του ομόθρησκου.
Η υπόθεση έχει όλα τα καλά στοιχεία ενός δυνατού θρίλερ. Κι έχει κι όλους τους δυνατούς παίχτες μαζεμένους πάνω από το κεφάλι μας:
- ΗΠΑ (που δεν αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας)
- Ρωσία (που περιμένει πως και τι το Δικαστήριο της Χάγης να δεχτεί τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ για να ανοίξει ο δικός της δρόμος για την Αρκτική).
- Ισραήλ (που ήδη κλείνει συμβόλαια και συνεργασίες).
- Τουρκία (που έχει «γκριζάρει» χρόνια τώρα ό,τι μπορούσε στο Αιγαίο και δεν δέχεται το Δίκαιο των Θαλασσών παρότι το χρησιμοποιεί στη Μαύρη Θάλασσα).
- Γαλλία (σπόνσορας της Ελλάδας με στόχους πολλαπλούς: από το να πουλήσει διασφάλιση περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι να γλύψει κοκαλάκια σε περίπτωση που αρχίσει η εξόρυξη)
- Γερμανία (έκανε τη βρωμοδουλειά και τώρα ασχολείται με τις … εκλογές της).

Κι εμείς οι δύσμοιροι στη μέση. Να ψάχνουμε εμμονικά και φοβισμένα πως θα ρυθμίσουμε τα χρέη μας στην Εφορία για να μην καταλήξουμε στα κάγκελα. Επειδή τα δελτία των 8 μας έπεισαν πως αυτό είναι το πρέπον.


buzz it!


Permalink για το "Kάτι τρέχει με τους ...δίπλα!"

2 Comments:

Anonymous phivos said...

Ώρα προσπαθώ να βρω δυο λέξεις να σού γράψω. Τίποτα! Άδειο το μυαλό μου. Χαοτικά πνιγμένο στην καταιγίδα των αναποδιών που πέφτουν βροχή τόσο καιρό.
Τώρα πια, μόνο κούραση. Το μόνο που θέλω είναι να φύγω. Όχι από 'δω ή από κάπου αλλού. Απλά να φύγω...

Τουλάχιστον, ξανάπιασες την πένα...

4:57 μ.μ.  
Blogger oistros said...

Θειούλη
μην απογοητεύεσαι. Ο Θεός της Κρήτης όπως λέει ο Σμαραγδης είναι μεγάλος.
Α κι όταν δεν γράφω σε διαβάζω :)

2:39 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home