Tabs: Blog | About Me |

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 17

Άλλοτε ως έμπορος της Βενετίας κι άλλοτε ως .. κουμπάρος


Ο Σάυλοκ!! Ο απόλυτος τραγικός ήρωας. Έρμαιο του υλισμού. Ύπουλος και δολοπλόκος ξεχυλίζει στίχους της Παλαιάς Διαθήκης και ζητά επίμονα τον παράδοξο τόκο του: "Be nominated for an equall pound of your faire flesh, to be cut off and taken in what part of your body it pleasent me".

Ο Άγγελος Τερζάκης έγραφε:
Όταν η τελευταία σελίδα του βιβλίου κλείνει ή όταν η αυλαία του θεάτρου πέφτει, εκείνος που επιζεί, που δεν τελειώνει ποτέ να υπάρχει, που τριγυρίζει για πάντα σαν ψυχή κολασμένη μέσα μας, είναι ο Σάυλοκ.[...] Γιατί απλούστατα ο Σάυλοκ δεν είναι ο «φιλάργυρος», δεν είναι ο τοκογλύφος, αλλά ένας άνθρωπος με οστά και με σάρκα που ζει εντατικά τον πόνο του, το μίσος του, την άγρια χαρά του, δηλαδή αυτή τούτη τη ζωή, και συμπυκνώνει μέσα του τα γνωρίσματα και το πάθος μιας φυλής, τ’ ανθρώπινα γνωρίσματα του πάθους μιας φυλής ανθρώπων.[...]

Φεύγοντας, ακούμε πάντα το μακρόσυρτο σπαραγμό του Σάυλοκ ν’ αντιλαλεί, να στηθοδέρνεται μέσα στο γκέτο και δεν μας κάνει καρδιά να τον περιγελάσουμε. Γιατί είναι μια ύπαρξη πικρή, φαρμακερή επειδή πολύ την έχουν φαρμακώσει και που κατέχει τη δύναμη να προκαλεί κάτι πολύ πιο δύσκολο από την οικτίρμονη συμπάθεια ή τη φιλάνθρωπη αγάπη μας: το δέος και το θαυμασμό μας".

Ένας κορυφαίος Αl Pacino και ένας εξαιρετικός Jeremy Irons. Σε ένα Σαιξπηρικό αριστούργημα που ταιριάζει γάντι στο κλίμα των ημερών. Η ασύλληπτη ματαιότητα του ανθρώπινου εκμαυλισμού που ανακυκλούται στους αιώνες. Άλλοτε ως έμπορος της Βενετίας κι άλλοτε ως .. κουμπάρος. Αν αγοράζετε εφημερίδες για την πραμάτεια τους αυτή τη φορά η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και μόνο για τούτο το υπέροχο υλικό αξίζει τον κόπο.

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Άλλοτε ως έμπορος της Βενετίας κι άλλοτε ως .. κουμπάρος"

5 Comments:

Blogger Αθήναιος said...

Προβληματίζομαι λίγο με το παράδειγμα που διαλέξατε. Η Αρχαία Ελλάδα βρίθει παραδειγμάτων παραδόπιστων.

7:07 μ.μ.  
Blogger oistros said...

πάνο
ε .. συμβαίνουν κι αυτά :)
αθηναίε
καλώς ορίσατε.
Παρηγορούμαι στην ιδέα ότι οι παραδόπιστοι είναι "οικουμενική" υπόθεση και διαχρονική. Ο Σάυλοκ, εν τούτοις, μου είναι όντως συμπαθής. (Ίσως όχι το καλύτερο "απεχθές" παράδειγμα). Μάλλον φταίει η παραδοξότητα της ευφυίας του και η εμμονή του σε μία (κατ' εμέ) τεχνητή μοναξιά. Ο ίδιος δείχνει να τονίζει τις εβραϊκές καταβολές του σε σημείο υπερβολής. Ίσως για να εξασφαλίσει μία μοναδικότητα σε μία κοινωνία που αλλιώς μπορεί και να τον αφομοίωνε και να του στερούσε την μοναχικότητά του.
Όσο για την επιλογή .. συνειρμός. θα μπορούσα να επιλέξω τον Φιλάργυρο του Μολλιέρου αλλά δεν δωρίζεται με καμία εφημερίδα σήμερα.:)
Υ.Γ. Οι δικές σας επιλογές αντιθέτως έχουν τον αμέριστο θαυμασμό μου.

8:55 μ.μ.  
Blogger αθεόφοβος said...

Μιά από τις καλύτερες ερμηνείες του Πατσίνο.

12:23 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Just to say hello to you. I really don't understand of what is written here. But nice blog.

9:11 μ.μ.  
Blogger Unknown said...

To find a higher hype to your facebook account, Individuals spend funds to Buy Facebook Followers to conveniently obtain hype online. buy real fb followers

8:48 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home