Tabs: Blog | About Me |

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της διαφθοράς ΜΟΥ

ΔΙΑΠΛΟΚΗ. Τον όρο εισήγαγε ο Μητσοτάκης προ ετών. ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Ο όρος ενδημεί αλλά παραμένει αγνώστου "πατρός". Είναι δε, ένα φαινόμενο που πολλοί εμίσησαν και ελάτρεψαν ταυτοχρόνως.
Από πολιτικής πλευράς το αποκηρύσσεις όντας στην αντιπολίτευση. Το αγνοείς ή το αφήνεις να γιγαντώνεται όταν γίνεσαι κυβέρνηση.
Από κοινωνικής απόψεως το αποστρέφεσαι δημοσίως και το ενστερνίζεσαι ιδιωτικώς. Συζητώντας άλλωστε φροντίζεις να χρησιμοποιήσεις και την μόνιμη επωδό "για όλα φταίει το Κράτος" και απενοχοποιείσαι χαριτωμένα.
Μετά, ανασκουμπώνεσαι και αρχίζεις τις μικρές "εκπτώσεις". Κτίζεις, ας πούμε, το αυθαίρετό σου στο δάσος που κάηκε. Λαδώνεις την πολεοδομία να σου κατεβάσει λίγο την τιμούλα στην νομιμοποίηση. Μετά λαδώνεις τον εφοριακό να σου φερθεί με το γάντι. (Κάνω κάτι συνειρμούς εδώ για γαντοφορεμένα δάκτυλα αλλά θα τους παραβλέψω).
Μετά λαδώνεις το συνεργείο του εργολάβου που θα σου φέρει το πολυπόθητο Άγιο φως ( Η ΔΕΗ δεν δεεί παρά σε 3-6 μήνες).
Μετά καλοπιάνεις τον βουλευτή της περιφερείας σου για να φτιαχτεί ο δρόμος για το σπίτι. Του τάζεις και μερικά ψηφαλάκια (αυτός έτσι λαδώνεται). Μετά τρέχεις στο Δήμαρχο για να πάρει τους κάδους από την είσοδό σου. Κι αυτός ψηφαλάκια για λάδωμα. (που θα πάει ο κάδος? στο ... γείτονα).
Μετά λιβανίζεις τον ΟΤΕ μπας και έρθει το ADSL πριν την Δευτέρα παρουσία. Μετά αρρωσταίνεις από το άγχος και την ταλαιπωρία σου. Τότε αναγκαστικά "φα(σ)κελώνεις" τον γιατρό (εδώ δεν έχει λάδι αλλά φακελάκια - παραϊατρικός όρος) για να σου βρει μία λύση να συνεχίσεις τον ενάρετο βίο σου. Εκείνος συνταγογραφεί λίγο "λάδι" για τα γρανάζια των φαρμακευτικών εταιριών της αρεσκείας του και κάποτε επανέρχεσαι.
Επιστρέφεις στη δουλειά σου και συνεχίζεις να παρκάρεις καθημερινά στη θέση αναπήρου κάτω από το γραφείο σου (βολική και συχνά κενή). Σκάβεις λάκους συναδέρφων ως ευσυνείδητος υπάλληλος για να εδραιώσεις τις προαγωγές σου. Συντηρείς μία δίμετρη Ουκρανέζα χωρίς πράσινη κάρτα για να επιβεβαιώσεις τον αντρισμό σου. Τσιμπολογάς ό,τι μίζα προκύψει στο δρόμο σου, ασκώντας την όποια εξουσία σου δόθηκε.
Και κάποτε φτάνεις κουρασμένος και εξαντλημένος στον καναπέ σου. Ανοίγεις το "κουτί" και ... βγαίνει η διαπλοκή.
Και σου λέει η Μάρα χαμογελώντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα με υψηλά επίπεδα διαφθοράς. Και σου κλείνει το μάτι και ο Τράγκας από δίπλα. Και εσύ κάνεις τους λογαριασμούς σου: τρεις το λάδι - τρεις το ξύδι - έξι το λαδόξυδο. Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον "Τόσα δώσαμε σε λαδώματα - Τόσα πήραμε από λαδώματα - Στα λεφτά μας είμαστε".

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Η αβάσταχτη ελαφρότητα της διαφθοράς ΜΟΥ"

10 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ είμαι υπερήφανος . Σύμφωνα με τις έρευνες είμαστε δεύτεροι στη διαφθορά ( και στο μπάσκετ). Ε δεν είναι και λίγο.

Οι μόνοι που μας περνάνε είναι οι Ιταλοί αλλά και αυτοί είναι σαν το ΝΒΑ λόγω Μαφίας.

Την καλημέρα μου

1:36 μ.μ.  
Blogger suigenerisav said...

Θα μου επιτρέψετε να διασπάσω μια ευρύτερη συναίνεση-κυρίαρχη στα ζητήματα αυτά..
Ούτε η διαφθορά και πολύ περισσότερο η διαπλοκή είναι όροι που έχουν -λειτουργικά- θέση στο λεξιλόγιο της πολιτικής επιστήμης.
Ειδικά δε, η διαπλοκή ως αντίληψη αποτελεί ελληνική πατέντα.
IMHO, πρόκειται για άλλοθι αδυναμίας [=διάβαζε συχνότατα 'άρνηση'] του πολιτικού δυναμικού της χώρας να αποδεχτεί τη χρεωκοπία του. Εννοώ, την αδυναμία (;) εφαρμογής ενός _υφιστάμενου_ νομικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν ποικίλα [κυρίως οικονομικά] αδικήματα που προβλέπει ρητά ο ποινικός κώδικας.
[βλ, ΧΑΑ, ΔΕΚΟ, προμήθειες, κλπ]
Η πλημμελής [επιεικώς] λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και ασφαλώς της εμπέδωσης ενός καθεστώτος στοιχειώδους ευνομίας καθώς και η παρατεταμένη [για ποικίλους λόγους] αναπαραγωγή πελατειακών δομών, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη ενός λεξιλογίου που στερείται ουσιαστικού έρματος ["διαφθορά", "διαπλοκή", κλπ].
Η τηλεοπτική δημοκρατίας στον αστερισμό της οποίας ζούμε, παίζει ασφαλώς το ρόλο της. Κατασκευάζει εικόνες και απρόσωπα ιδεολογήματα πίσω από τα οποία αποκρύπτονται άνομα συμφέροντα και αθέμιτες ιδιότελειες.
"απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα"-που λέγει και το γνωστό ασμάτιον..
Το πρόβλημα δεν είναι (δεν μπορεί να είναι) με ποιόν κάνω παρέα και ποιός είναι κουμπάρος μου. Το ζήτημα είναι η ανάληψη πολιτικών ευθυνών, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου και η περιγραφή των φαινομένων με όρους θεσμικούς και όχι ηθικούς.
Όσο η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται τέτοιας τάξης φαινόμενα ως εγγενή [στα όρια της 'εθνικής ιδιοσυστασίας'..],αποχαυνωμένη στον καναπέ και περιμένοντας το βραδυνό ματσάκι στο Champions League, τόσο θα ενδημούν στη 'χωρα της φαιδράς πορτοκαλέας'..
(-:
Προχθές το μεσημέρι μου έλεγε κορυφαίος (όσο και σοβαρός)υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης με πίκρα "δεν μπορέσαμε να μπουζουριάσουμε 50 αληταράδες (για το ΧΑΑ), και θα το πληρώνουμε για πολύ-πολύ καιρό"..
http://suigenerisav.blogspot.com/2006/09/blog-post_10.html

2:53 μ.μ.  
Blogger oistros said...

@ suigenerisav
ξεκίνησα διαφωνώντας μαζί σας. Το πολιτικό λεξιλόγιο διαμορφώνεται διεθνώς από τις πρακτικές που ενσκύπτουν. Πέρα από συγγράμματα πολιτικής οικονομίας (βεβαίως βεβαίως).
Αν ο Μπους ή ο Πούτιν θεωρούν εαυτούς νομιμοποιημένους ντήλερ των εύρρωστων συμφερόντων που εκπροσωπούν, τότε σαφώς στο δικό τους πολιτικό λεξιλόγιο η διαπλοκή και η διαφθορά είναι ανύπαρκτες.
Στο Ελλαδιστάν είμαστε (ευτυχώς) πιο πρωτόγονοι. Όταν ο συμπαθής Υπουργός ανέβαζε τον πήχυ του ΧΑΑ με προβλέψεις αβάσιμες ήξερε ότι παρασύρει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κάθε ελληνική αποταμίευση (τότε υπήρχαν ακόμη μερικές). Κι όταν εν συνεχεία οι φούσκες άρχισαν να σκάνε ο ίδιος (και οι πέριξ αυτού) χάζευαν χάσκοντες την κατρακύλα. Μπορείτε να με πείσετε κάλλιστα για την μη διαπλοκή του στο θέμα. Αποκλείεται να πεισθώ πάντως για την μη έλλειψη δομημένων πολιτικών.
Πράγματι, πολυνομία και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση εκτρέφουν τέτοια φαινόμενα. Όμως αποτέλεσμα ατυχών πολιτικών είναι όλα αυτά. Η τηλεοπτική δημοκρατία φρονώ πως ήρθε απλώς να καλύψει τα κενά. Εκεί που οι πολιτικές αποτυγχάνουν έρχονται οι τηλεδικαστές να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα.
Και μετά διάβασα το κείμενο που δημσιεύσατε. Και οι διαφωνίες μου καταλάγιασαν. Άνθρωποι πράγματι κι οι πολιτικοί. Με αδυναμίες περισσότερες από τους υπόλοιπους. Εξαρτώμενα φερέφωνα χωρίς κύρος και εγωισμό συχνά -όχι όλοι, οι περισσότεροι- και τελικά συμφώνησα στα περισσότερα μαζί σας.

12/9/06 15:39

4:07 μ.μ.  
Blogger ovi said...

λυπάμαι που το λέω αλλά διαφθορά και διαπλοκή υπάρχει παντού, ακόμα και στις χώρες που σύμφωνα με 'μετρησεις' εχουν ...μηδενική διαφθορά και φιγουράρουν πρώτες στην ανάλογη λίστα

4:36 μ.μ.  
Blogger Eleni63 said...

Η διαφθορά δεν είναι μόνον οι άλλοι. Μας αφορά όλους. Την ποτίζουμε καθημερινά. Με τη μίζερη ζωή μας και την άχρωμη ψήφο μας. Με την ανύπαρκτη γνώμη και τον ωχαδερφισμό μας. Εχουμε τη διαφθορά που μας αξίζει!
Παρότι θα συμφωνήσω με τον Οβι προσθέτοντας ότι η πολύ και ξαφνική συζήτηση περί διαφθοράς μάλλον με κάνει να υποπτεύομαι όποιον την υποκινεί και να αναρωτιέμαι για τους σκοπούς του. Και φυσικά δεν εννοώ το blog που διαβάζω με αμέριστο ενδιαφέρον. Εννοώ τους φορείς της αποκάθαρσης που διαφημίζουν τη σημασία της πολιτικής αγνότητας. Ξέρετε ποιοί είναι?

6:10 μ.μ.  
Blogger divine mitsakos said...

εξαιρετικά εύστοχο ποστ! εκπληκτική καταγραφή της πραγματκότητας.
εύγε!

6:38 μ.μ.  
Blogger oistros said...

@ ovi
εδώ όμως μπήκε στο "πετσί" μας. Και δύσκολα οι όποιοι επερχόμενοι θα την ξερριζώσουν. Είναι κομμάτι της νοοτροπίας και της πραγματικότητάς μας. Νεοέλληνας εστί πλέον το "ολίγον" λαμόγιο που κατακρίνει τα "πολύ" λαμόγια .
@ ελένη
οι διαφημιστές της αποκάθαρσης μοιάζουν πολιτικά αφελείς. Μαθητευόμενοι μάγοι που αδυνατούν συχνά να συλλάβουν το μέγεθος του προβλήματος. Ή ακόμη χειρότερα: το έχουν συλλάβει και μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
@ divine mitsakos
σας μερσώ και .. βγαίνω :)

7:13 μ.μ.  
Blogger zouri1 said...

αισχος.το ΠΑΣΟΚ τοσα χρονια δεν φροντισε για τιποτα.:)

7:52 μ.μ.  
Blogger oistros said...

Μ΄αρέσει αυτη η χώρα. Δεν πλήττεις ποτέ. Ο "ήρωας" των ημερών κύριος Παπαδάκης της Μεβγάλ ξέχασε να πει κρατώντας την ρομφαία της κάθαρσης ότι η επιτροπή ανταγωνισμού τον κατηγορεί για τραστ με τις άλλες γαλακτοβιομηαχνίες προκειμένου να αγοράζουν το γάλα σε ενιαία τιμή από τους παραγωγούς. Δεν εξήγησε επίσης τι είναι το πρόγραμμα επιείκιας της Επιτροπής ανταγωνισμού. (ΩΡΑΙΟΣ ΘΕΣΜΟΣ) Εντάσσεται οποιος επιχειρηματίας δεχτεί να καταθέσει στοιχεία εναντίον των υπολοίπων σε περίπτωση συγκρότησης παρόμοιου ¨καρτέλ". Όμορφος κόσμος!!!

8:16 μ.μ.  
Blogger αθεόφοβος said...

Πολύ σωστά το γράφεις ,λαδωνεις λαδώνεσαι το χρήμα κύκλους κάνει.
Ομορφος κόσμος με λάδι πλασμένος!

1:04 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home