Tabs: Blog | About Me |

Τρίτη, Ιουλίου 18

Σε ποιό κανάλι βλέπεις πόλεμο?

Με ενοχλεί που ο "τηλεοπτικός" πόλεμος αγνοεί τα πρόσωπα. Δείχνει μόνο πολύχρωμα φώτα να αναβοσβήνουν σε hi teck εκρήξεις και πυραυλικά συστήματα νέας γενιάς σαν καλός provider της Βιομηχανίας όπλων.
Με ενοχλεί που συνηθίζω στην εικόνα ενός πολέμου που κρύβει την φρίκη του πίσω από αδιάφορα τηλεοπτικά πλάνα, λιγότερο τρομακτικά από τις τόσες ταινίες φρίκης και πολέμου που κατανάλωσα, σαν πειθήνιο όργανο της βιομηχανίας του (αμερικάνικου κυρίως) κινηματογράφου.
Με ενοχλεί που αγόρασα για παιδικά δωράκια πιστόλια και σπαθιά και εξόπλισα αθώα χέρια με τα πρώτα σύνεργα του πολέμου. Με ενοχλεί που έντυσα με αποκριάτικες στολές ανίδεα πιτσιρίκια σερίφηδες, Νίντζα και Ζορό, ξυπνώντας τα πρώτα βίαια ένστικτά τους.
Με ενοχλεί που ξέχασα την ιστορική κληρονομιά του τι θα πει ξεριζωμός, πόλεμος, σκλαβιά και πόση φρίκη συνεπάγονταν όλα μαζί και το καθένα χώρια.
Με ενοχλεί που μασουλάω πατατάκια στον καναπέ μου, την ώρα που η οθόνη σκορπά αίμα στο σαλόνι και καμώνομαι πως κάτι .. τρέχει ... αλλά τρέχει (ευτυχώς) αλλού. Και συνεχίζω να μασουλάω. Γιατί μοιάζει μακρινό, σχεδόν εξευγενισμένο για πόλεμος, σχεδόν αδιάφορο.
Κι ακόμη περισσότερο με ενοχλεί που κάθε φορά σε μία κρίση ειλικρίνειας νοιάζομαι. Για λίγο όμως. Όσο επιτρέπει ο χρόνος μου. Υποκριτικά. Και μετά θυμίζω πάλι στον εαυτό μου ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου.
Αυτό μ' ενοχλεί περισσότερο από όλα. Ότι μοιάζει να παρακολουθώ ξένους πολέμους καθησυχασμένη στον καναπέ μου και με την σκέψη πως και αύριο τα κεκτημένα μου θα είναι στη θέση τους. Την ίδια ώρα που εκατό δικοί μου πόλεμοι χάνονται. Την ίδια ώρα που η φρίκη έρχεται όλο και πιο κοντά. Την ίδια ώρα που συνηθίζω στη φρίκη τόσο που σχεδόν δεν την αναγνωρίζω καν.

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Σε ποιό κανάλι βλέπεις πόλεμο?"

3 Comments:

Blogger ovi said...

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη πλευρά, στη Φινλανδία το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο κρατικό κανάλι που έχει και το μεγαλύτερο στη διάρκεια, κρατάει μαζί με τον καιρό και τα αθλητικά, μόνο 15 λεπτά. Το θέμα με τον Λίβανο πήρε ακριβώς τρία λεπτά, χωρίς ανταποκρίσεις με μόνο εικόνες από κάποιο ειδησιογραφικό πρακτορείο και που δείχναν κόσμο να ανεβαίνει στα πλοία.

Την μόνη φορά στα χρόνια που είμαι εδώ που υπήρξε έκτακτο δελτίο ήταν όταν χτυπήθηκε η Νέα Υόρκη και για μας τους ξένους που ζούμε εδώ έχει πάρει τις διαστάσεις ανεκδότου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την υπερβολή των ελληνικών μέσων που σε κάνουν να χάνεις κάθε αίσθηση της πραγματικότητας ότι υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν και ότι ο Λίβανος μετά από πενήντα χρόνια εμφυλίου ξανακυλάει στο μεσαίωνα.

12:49 π.μ.  
Blogger ovi said...

BBC? Μάλλον θα ατειεύεσε, ακόμα και οι Άγγλοι που ζουν εδώ το απορρίπτουν θεωρόντας το Αγγλοκεντρικό (πρόσεξε, όχι Βρετανοκεντρικό) και πολύ συντηρητικό σε σημείο που οι περισσότεροι να εμπιστεύονται μόνο το REUTERS.

Λόγω ανάγκης βλέπω BBC, TV5 και DW, η Deutche Welle αν και έχει πολλά Γερμανικά νέα, θα μπορούσες να πεις ότι είναι το πιό αντικειμενικό πρακτορείο, περισσότερο Ευρωπαϊκό (το BBC μερικές φορές παρά και όταν δεν είναι Αγγλοκεντρικό είναι τελείως Αμερικάνικο) και έχει νέα ακόμα και από την Ελλάδα.

H DW έχει καθε δεύτερη ωρα και για μία ώρα ολα τα νέα, magazino και talk shows στα Αγγλικά.

4:32 μ.μ.  
Blogger oistros said...

@ οvi
Πράγματι η DW κάνει καλύτερη δουλειά και λιγότερη προπαγάνδα. Όσο για το BBC το ελληνικό του τμήμα έκλεισε δυστυχώς στις αρχές του έτους. Αιτία: οι ελάχιστοι που το χρησιμοποιούσαν και το αναμετέδιδαν. Ήξερα ανθρώπους εκεί που έλεγαν ότι τα πλαίσια ήταν τόσο στενά που δεν μπορούσες ούτε να αναπνεύσεις ελεύθερα. Τώρα υποθέτω παραμένει μόνο το ελληνικό κομμάτι του διεθνούς προγράμματος με ειδήσεις "μεταφρασμένες" στα ελληνικά.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κανάλια και την κάλυψη των γεγονότων συχνά έχεις την αίσθηση ότι παρασύρονται τόσο στον μεταξύ τους ανταγωνισμό που ξεχνούν ακόμη και τα συμφέροντα που υπηρετούν. Αν για παράδειγμα πουλάει ο πόλεμος βάση δημοσκοπήσεων ακόμη και το Σταρ που αναλίσκεται σε κουτσομπολίστικα θέματα θα "σοβαρευτεί" και θα τρέξει στο Λίβανο. Πάντως στην Ελλάδα για τα σοβαρά γεγονότα η ΝΕΤ νομίζω εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα, παρ' ότι κρατικό κανάλι. Συχνά βέβαια χρειάζεται να κλέινεις τα ώτα στην κυβερνητική προπαγάνδα και να κρατάς ίσως μόνο το ρεπορτάζ

5:56 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home