Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή?
Ο Μπαμπάκης λέει ότι η σωστή απάντηση σε κάθε ερώτηση είναι το "εξαρτάται". Και εδώ πράγματι ταιριάζει. Εξαρτάται από τις συνθήκες. Ποιά ζωή? Σε ποιά εποχή? Σε ποιό ημισφαίριο? Σε ποιά χώρα? Σε ποιά ακριβή περίοδο?
Αν για παράδειγμα είσαι εβραίος η ζωή σου προσμετράται διαφορετικά από την ζωή ενός παλαιστηνίου.
Αν είσαι αμερικανός αξίζεις περισσότερο από έναν ιρακινό.
Αν είσαι πολιτικός κοστίζεις διαφορετικά από τον απλό λαθρομετανάστη.
Αν είσαι "καμικάζι" αυτοπυρπολήσαι ευκολότερα και ανέξοδα.
Κυνισμός? Κι όμως. Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία με .. διαβαθμίσεις.
"Ένα δυάρι με κουζίνα το πολύ" θα λεγε η Πρωτοψάλτη, αναφερόμενη στον μέσο Έλληνα. Ίσως σωστό, ίσως λίγο, ίσως και πολύ.
Το διάβασα στο focus και .. προσγειώθηκα.
http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=62075
Και μετά σκέφτηκα ότι οι πολυπράγμονες αμερικάνοι δεν μπορεί να μην έβαλαν στη ζυγαριά την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να μην την κοστολόγησαν. Και το βρήκα:
"Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος υπολόγισε πριν από έξι χρόνια την τιμή της ανθρώπινης ζωής σε 6,1 εκατομμύρια δολάρια. Προσπαθούσε τότε να αποφασίσει σε ποιο βαθμό πρέπει να αφαιρεθεί το αρσενικό από το πόσιμο νερό. Από τη μια πλευρά, το αρσενικό προκαλεί διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Από την άλλη, η μείωση της περιεκτικότητάς του στο νερό γίνεται πιο ακριβή όσο η περιεκτικότητα αυτή πλησιάζει στο μηδέν. Πόσα δολάρια λοιπόν πρέπει να δαπανηθούν για να σωθεί μια «στατιστική ζωή»; H απάντηση, είπαν οι επιστήμονες της Υπηρεσίας, εξαρτάται από το πόσο κοστίζει αυτή η ζωή. Έψαξαν λοιπόν και βρήκαν τους μισθούς που παίρνουν εργαζόμενοι υψηλού κινδύνου, όπως οι μεταλλωρύχοι. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν μπόνους 61 δολαρίων τον χρόνο όταν αντιμετωπίζουν μια επιπλέον πιθανότητα 1 προς 100.000 να πεθάνουν σε ατύχημα. Άρα, η τιμή της ζωής τους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του 61 με το 100.000, δηλαδή 6,1 εκατομμύρια δολάρια.
Το 2002, η Υπηρεσία αναθεώρησε την τιμή της ανθρώπινης ζωής προς τα κάτω, τοποθετώντας τη στα 3,7 εκατομμύρια δολάρια. Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών πάλι, σε μια προσπάθεια να αποφασίσει τι επισκευές αξίζει να γίνουν στους δρόμους, έφτασε στον αριθμό των 3 εκατομμυρίων. M' άλλα λόγια, το να χάσεις τη ζωή σου σε τροχαίο είναι λιγότερο δυσάρεστο από το να πάθεις καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Απάντηση στο ερώτημα πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή δίνει και μία έρευνα της OxFam. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι στο Ιράκ αυτή τη στιγμή το κόστος αφαίρεσης μιας ζωής αποτιμάται στα 2,4 δολάρια, όσο δηλαδή κοστίζει η αγορά 12 φυσιγγίων ενός αυτομάτου όπλου τύπου καλάσνικοφ.
Και τώρα δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή στο Λίβανο?
Και μετά να προεκτείνω -αφελώς- στην Ευρώπη?
Στην Ελλάδα? Η δική μου ζωή πόσο αξίζει? Η δική σου? Του καθενός?
Αν κάποια έρευνα μου διαφεύγει γαμώτο, να μου το πείτε.
Permalink για το "Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή?"
5 Comments:
Προφανώς κάπου στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουμε κάνει κάποιο τραγικό σφάλμα για να φτάσουμε να συγκρίνουμε ανθρώπινες ζωές με χαρτιά (ΑΚΑ χρήματα)
Και οι ασφαλιστικές εταιρείες μας μετράνε κάπως έτσι, σε συνδυασμό με τις στατιστικές πιθανότητες τραυματισμών ή θανάτων, και με συντελεστές τις κακές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα) ή τα μέτρια γονίδια (π.χ. παππούς που έφυγε από ανακοπή) του καθενός.
Αναρωτιέμαι πώς αντέχουν να διατυπώνουν την υπόθεση εργασίας.... :^(
Κατάρα κύριοι σε αυτόν που ανακάλυψε τα λεφτά. Καλά δεν τα πηγαίναμε με την ανταλλαγή σε ... είδος. Τώρα την χρησιμοποιούμε υπό τύπο ανεκδότου μόνο.
Καποτε ελεγα οτι η ανθρωπινη ζωη ειναι ανεκτιμητη.
Μετα οτι δεν κοστιζει τιποτα.
Πλεον λεω οτι (δυστυχως) κοστιζει. Ελαχιστα...
Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ οίστρε. Μπορείς να δεις ένα σχετικό πόστ μου μαζί με τα comments κάποιου (νέου ανθρώπου) που έχει διαφορετική άποψη. Είναι θλιβερό
http://triagwnia.blogspot.com/2006/09/blog-post_09.html
Δημοσίευση σχολίου
<< Home