Tabs: Blog | About Me |

Παρασκευή, Ιουνίου 2

Greek MENSA και I.Q. (ραδικιού). Όλα όσα έμαθα

Έλεγα τις προάλλες για το περιβόητο τέστ της ΜΕΝΣΑ και όσα μου συνέβησαν στο γραφείο. Μπορείτε να διαβάσετε και να δοκιμάσετε τη φαιά ουσία σας εδώ

Επειδή όπως και να το κάνουμε το θέμα του I.Q. (ραδικιού για πολλούς από μας) γοητεύει αναπόφευκτα, είπα να το ψάξω λιγάκι.
Έβαλα λοιπόν μπροστά διασυνδέσεις, πράκτορες, κονέ, πληροφοριοδότες, τηλέφωνα, GPS, διαδίκτυο και όλα τα συμπαρομαρτούντα και όσα έμαθα "σερβίρονται" παρακάτω. Καλά έχουν και τη σάλτσα τους γιατί όσο να πεις με ενέπνευσαν οι άνθρωποι. Άσε που άμα κάτσεις με «στραβούς» το πρωί αλληθωρίζεις. Λες να ξυπνήσω αύριο εξυπνότερη?

Οι ιππότες της "στρογγυλής Τραπέζης" του Βασιλιά Αρθούρου περνούσαν από μία σειρά δοκιμασιών για να προκριθούν και να κατακτήσουν τον τίτλο τους. Οι δοκιμασίες απαιτούσαν σωματική δύναμη και γενναιότητα αλλά κυρίως απαιτούσαν οργανωτικό και εφευρετικό μυαλό. Το έπαθλο για όποιον τα κατάφερνε ήταν μία θέση στην "στρογγυλή Τράπεζα". Το σχήμα της συμβόλιζε την ισότητα των συνδαιτυμόνων της. Η θέση του βασιλιά δεν διέφερε από την θέση του χωρικού και όλοι ήταν ίσοι στις ευθύνες και στα προνόμια που τους έδινε ο τίτλος του ιππότη.
Πέρασαν αιώνες έκτοτε και μπορεί οι εποχές των ιπποτών και της Δεσποσύνης να παρήλθαν όμως κάποιοι στα μέσα του προηγούμενου αιώνα σκέφτηκαν ότι η στρογγυλή Τράπεζα και το συμβούλιό της πρέπει να αναβιώσουν. Δανείστηκαν, λοιπόν, το λατινικό όνομα της στρογγυλής Τράπεζας (Mensa) και έφτιαξαν την ομάδα των "ιπποτών" της νόησης. Οι σύγχρονοι ιππότες δεν κραδαίνουν βέβαια, κανένα σπαθί και δεν φορούν σιδερόφρακτες πανοπλίες αλλά διαθέτουν το δικό τους ... όπλο: την ευφυία τους.
Και σε μία εποχή που ο δείκτης ευφυίας του κάθε ανθρώπου (το περίφημο I.Q.) απασχολεί όλο και περισσότερο την επιστήμη, μία τέτοια οργάνωση δεν θα μπορούσε παρά να βρει αρκετούς υποστηρικτές. H Μένσα ιδρύθηκε το 1946 από το Σερ Ρόλαντ Μπέρριλ, ένα δικηγόρο, και τον Dr. Λάνς Γουέρ, έναν επιστήμονα, που είχαν την ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου για τα άτομα με υψηλό δείκτη ευφυίας, ο οποίος και αποτελούσε τη μόνη προϋπόθεση ένταξης κάποιου σε αυτό το κλειστό λόμπι. Οι αρχικοί στόχοι, οι οποίοι και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα, ήταν να δημιουργήσουν ένα σύλλογο ο οποίος δε θα είχε πολιτική άποψη και θα ήταν απελευθερωμένος από κάθε θρησκευτική ή άλλη προκατάλειψη.
Από το 1986 ο σύλλογος της ΜΕΝΣΑ ήρθε και στην χώρα μας. Τα μέλη του είναι άτομα που έχουν δείκτη ευφυΐας άνω του 148, την ώρα που το IQ ενός μέσου εγκεφάλου είναι περίπου 85-115!!! Τα μέλη της Μένσα είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γύρω στα 650 και πρόκειται για άτομα τα οποία προσήλθαν εθελοντικά στην οργάνωση, πραγματοποίησαν ένα τεστ -προερχόμενο από καθηγητές ψυχολογίας του Λονδίνου- και τελικά ο δείκτης ευφυΐας τους μετρήθηκε σύμφωνα με την κλίμακα Κατέλ και ξεπέρασε τον αριθμό 148. Ο μέγιστος δείκτης του εν λόγω τεστ φθάνει ως το 180, αν και υπάρχουν αρκετά άτομα που έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο νούμερο!
Γιατί τόση φασαρία;
Είναι προφανές. Η εξυπνάδα ήταν πάντα το ζητούμενο. Οι γονείς αγωνιούν πάντα για την ευφυία των ανθρώπων που φέρνουν στον κόσμο. Κι αν κάποτε αναζητούσαν ... στ’ άστρα και στα ζώδια τις απαντήσεις για το μέλλον τους, τώρα περιμένουν εναγωνίως να αποφανθεί η επιστήμη. Τα γονίδια, μας έχουν ανοίξει ήδη αρκετούς "μαγικούς" κόσμους και δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να αποδειχθούν προάγγελοι των δεικτών ευφυίας. Κι αν κάποτε οι μέλλοντες γονείς μπορούν να διαπιστώσουν με μία απλή εξέταση (ή εικονική διασταύρωση) DNA τι είδους παιδιά θα κάνουν -διάννοιες ή βλάκες- φανταστείτε πόσο θα αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής συντρόφων. Για τους ανθρώπους της Μένσα η κατάσταση είναι ήδη αρκετά ξεκάθαρη. Οι ίδιοι λένε ότι μέσα στην οργάνωση βρίσκουν το ποθούμενο, δηλαδή ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν, που εκπέμπουν στο ίδιο μήκος σκέψης. Και μπορεί να ακούγεται ενοχλητικό -και ρατσιστικό ίσως σε μας τους κοινούς θνητούς- αλλά οι "Μενσανοί" προτιμούν την παρέα των ομοίων τους. Και ποιος τους αδικεί; Αυτό δεν ζητούν όλοι; Κάποιον να τους καταλαβαίνει, να σκέφτεται και να λειτουργεί με τον ίδιο περίπου τρόπο; Όμως το σκηνικό που διαμορφώνεται "ξενίζει" εμάς τους ... απέξω. Δημιουργείται μία κλειστή κοινωνία εκλεκτών της νόησης που αναπτύσσει τους δικούς της κανόνες. Μία ... άρια φυλή του πνεύματος που δικαιολογούμαστε να την βλέπουμε με σκεπτικισμό.
Υπάρχει βέβαια, και η δική τους άποψη: "Όπως κάποιοι άνθρωποι είναι από το ίδιο χωριό ή αγαπούν την ίδια ποδοσφαιρική ομάδα, έτσι και στην περίπτωσή μας ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης. Μέσα στον σύλλογο βρισκόμαστε, συζητάμε, γνωριζόμαστε, δημιουργούμε ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων. Μπορεί έτσι να προκύψουν από επαγγελματικές συνεργασίες ως και γάμοι". Η άποψη ανήκει στον πρόεδρο της Mensa Γιάννη Τζένο.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Μένσα είναι ένας διεθνής σύλλογος, ο οποίος αποτελείται από εθνικές Μένσα και διεθνή μέλη. Οι σκοποί της είναι να αναγνωρίζει και να υποστηρίζει την ανθρώπινη ευφυία για το καλό της ανθρωπότητας. Ακόμη ενθαρρύνει την έρευνα στη φύση , τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις διάφορες όψεις της ευφυίας. Όπως επίσης και διαθέτει στα μέλη της ένα ενδιαφέρον κοινωνικό και πνευματικό περιβάλλον.
Ο σύλλογος δέχεται άτομα από κάθε πλευρά της ζωής των οποίων ο δείκτης ευφυίας ανήκει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού, με το σκοπό να απολαύσουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου και να συμμετάσχουν σε διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλα τα μέλη από τη στιγμή που ανήκουν στο σύλλογο θεωρούνται ίσα, με το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου, καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" στις Γενικές Συνελεύσεις. Για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να "περάσει" το ειδικό τεστ που έχει εγκριθεί από τον Επόπτη Ψυχολόγο της Διεθνούς Μένσα. Η ίδια η Μένσα, ωστόσο, δεν υποστηρίζει ότι με αυτό το τεστ οι άνθρωποι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε "βλάκες" και "έξυπνους". Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το τεστ μπορεί να μετρήσει μόνο ορισμένα κομμάτια του ανθρώπινου μυαλού.
Υπάρχουν άνθρωποι που κατά -γενική ομολογία- θεωρούνται εύστροφοι και όμως μπορεί να αποτύχουν στο τέστ, το οποίο σημειωτέον δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερη επιστημοσύνη, ούτε εξειδικευμένες γνώσεις. Πρόκειται για μία σειρά από ερωτήματα που δοκιμάζουν την αντίληψη, την ευστροφία και την ικανότητα του διαγωνιζόμενου να κάνει λογικούς συνειρμούς και να καταλήγει σε σωστές επιλογές. Άλλοτε επιστρατεύονται απλές μαθηματικές συναρτήσεις -που ακόμη και για παρατηρητικούς με στοιχειώδη μόρφωση δεν είναι δύσκολες- κι άλλοτε χρησιμοποιούνται συνώνυμες ή αντίθετες έννοιες σε απλή μορφή. Το τέστ πάντως απαιτεί σκέψη, παρατηρητικότητα και ενίοτε ευρηματικότητα. Οι επιτυχόντες του παίρνουν το κλειδί που ανοίγει τον κόσμο της Μένσα.
Το "κλάμπ" των ευφυών δεν είναι όμως μόνο ελληνική υπόθεση ή έστω Ευρωπαϊκή. Τμήματα της Μένσα υπάρχουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου και στους κόλπους τους ανακαλύπτεις συνήθως ως μέλη την "ελίτ του πνεύματος" της κάθε χώρας. Στην αμερικανική Mensa, για παράδειγμα, ανήκουν αρκετά διάσημα μέλη, όπως ο συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ, ο εφευρέτης του προσωπικού κομπιούτερ Κλάιβ Σίνγκλερ, καθώς και μερικά αστέρια του Χόλιγουντ, όπως η Τζίνα Ντέιβις και οι διεθνούς φήμης ηθοποιοί Σάρον Στόουν και Πάμελα Αντερσον.
Όμως ακόμη και η αφρόκρεμα της ... νόησης δεν θα μπορούσε παρά να έχει και την δική της διαβάθμιση. Έτσι πέρα από τις κλίμακες που μετρούν τον δείκτη ευφυίας των μελών υπάρχουν και μέτρα που ξεχωρίζουν τους .... καλύτερους των καλών. Παράδειγμα, η κλίμακα μέτρησης Μπινέ-Σιμόν, που επιλέγει μεταξύ των ... έξυπνων τα πιο "δυνατά μυαλά". Στις μέρες μας στο ελάχιστο όριο της κλίμακας αυτής, ανταποκρίνονται μόλις ένας στους 10.000 ανθρώπους. Και αν τα μέλη της θεωρούνται "ευφυείς με ντοκτορά" υπάρχουν και ...ευφυέστεροι τους . Η κλίμακα Mega ξεχωρίζει για τα καλά την ... ήρα από το στάρι. Το όριο εισαγωγής της έχουν επιτύχει μόλις 20 άνθρωποι ανά τον κόσμο ­ ανάμεσά τους και ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, που θεωρείται ένα από τα ... δυνατότερα μυαλά του αιώνα μας!
Αν πάντως όλα αυτά προκαλούν πανικό ή μελαγχολία στους ... κοινούς θνητούς, υπάρχει σε αντιστάθμισμα και το παράδειγμα του Αϊνστάιν που μας παρηγορεί. Ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει την ευφυία του Αλβέρτου; Κι όμως ο ίδιος μίλησε στα τέσσερα χρόνια του, υπήρξε κάκιστος μαθητής και ακόμη χειρότερος φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Η μετέπειτα πορεία του όμως διέψευσε τους εκπαιδευτικούς του που πάντα έλεγαν ότι ήταν ένα απείθαρχο παιδί χωρίς όρεξη για μάθηση. Στον απολογισμό της χιλιετίας, πάντως, θεωρήσαμε το έργο και τις ανακαλύψεις τους από τις σημαντικότερες που έγιναν.
Πλήρης επιβεβαίωση της ρήσης του Όσκαρ Ουάιλντ που μας βεβαιώνει ότι "με το ταλέντο μας κάνουμε ό,τι θέλουμε αλλά με την ευφυία μας κάνουμε ό,τι μπορούμε".

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Greek MENSA και I.Q. (ραδικιού). Όλα όσα έμαθα"

6 Comments:

Blogger Λύσιππος said...

Οίστρε μου καλησπέρα.

Τα τεστ ευφυίας της MENSA έχουν φτιαχθεί για να προσδιορίζουν τις ικανότητες του ανθρώπινου νου να αντιλαμβάνεται αλληλουχίες χρωμάτων, σχημάτων και αριθμών - αγγίζουν ένα μικρό μόνο μέρος της ανθρώπινης ευφυίας. Μην ξεχνάμε, υπάρχουν και οι "έξυπνοι βλάκες" που μπορούν να βρουν με μια ματιά πόσα σπίρτα είναι πεσμένα στο πάτωμα ή να θυμηθούν αποσπάσματα ολόκληρα από βιβλία, χωρίς να μπορούν να δέσουν τα κορδόνια στα παπούτσια τους.

Ενα αστείο περιστατικό μου συνέβει πριν πολλά χρόνια. Η Καθημερινή είχε δημοσιεύσει ένα διαγωνισμό της MENSA Ελλάδος με τα γνωστά τεστ. Οταν βγήκαν τα αποτελέσματα μας πήραν τηλέφωνο για να γίνω μέλος. Φαντάσου την έκπληξη του κυρίου που τηλεφώνησε όταν ο πατέρας μου του είπε πως είμαι μόνο 10 ετών.

4:33 μ.μ.  
Blogger oistros said...

Μ' αρέσουν όσοι δεν παίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους.
Τους προτιμώ από εκείνους που χρησιμοποιούν το χιούμορ ως απλή επικάλυψη. Κάτι μου λέει πάντως ότι το έψαξες το θέμα, μεγαλώνοντας έστω. :)))

4:59 μ.μ.  
Blogger Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής said...

Δεν είναι όλα όπως φαίνονται.
Φίλος που μπήκε στην ΜΕΝΣΑ και πήγε σε συγκεντρώσεις τους, περίμενε κάτι διαφορετικό, ομιλίες, αναλύσεις κλπ και ήταν μια από τα ίδια όπως σε ένα καφενείο απ' ό,τι μου είπε.

Ο Λύσιππος σωστά μίλησε για έκπληξη.
Ξέρω περίπτωση 6χρονου με IQ πάνω από 160, που δεν μπορεί να κάνει τεστ εισαγωγής στο Ελληνικό τμήμα ΜΕΝΣΑ, γιατί τα τεστ είναι μόνο για μεγάλους, εν αντιθέσει με το εξωτερικό.
Για να δούμε τι εξέλιξη θα έχει το θέμα...

11:36 π.μ.  
Blogger phivos said...

Αν τουλάχιστον όλα αυτά χρησίμευαν σε κάτι...

Μπορείτε να φανταστείτε πόσοι 150άρηδες, δεν έχουν πάει ποτέ στο σχολείο; Πόσοι είναι άνεργοι; Πόσοι πέρασαν χωρίς ν'αφήσουν το παραμικρό λιθαράκι;

Σε μια κοινωνία που είναι ανίκανη αξιοποιήσει το κεφάλαιό της, τέτοιες μετρήσεις δίνουν μόνο το μέτρο της σπατάλης!

3:52 π.μ.  
Blogger Greg said...

Υπάρχει ένα λαθάκι στο κατά τα άλλα πλήρες post. Ότι οι μενσανοί προτιμούν να κάνουν παρέα με μενσανούς. Αν βρεθείτε στις "θλιβερές" (από πλευράς προσέλευσης) συγκεντρώσεις τους, θα δείτε το πολύ 5-6 νοματαίους, εκτός αν έχει φαΐ που φτάνουν τους 30!

Τα πράγματα είναι πιό απλά. Κάνει κάποιος το τεστ όπως κάνει και τα τεστ των περιοδικών. Πιάνει το >148 παίρνει και μια βεβαίωση που δεν την δείχνει πουθενά και τέρμα.

Αν ήταν αλλοιώς δεν θάταν έξυπνοι...

4:31 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

πόση ώρα σου πήρε να γράφεις κάτι τόοοοοοσοοοοοο βαρετόοοοοοο

10:37 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home